Mukavan pyöreä luku, 10 miljoonaa, tuumaa Iivari Mononen Oy:n toimitusjohtaja Ari Mononen ynnätessään, montako pylvästä yritys on toimittanut ympäri maailmaa 66 vuoden aikana. Kolmannen polven joensuulainen perheyhtiö on raivannut tiensä yhdeksi Euroopan johtavista pylväsyhtiöistä. Joukkuehengessä, rohkeasti ja omaleimaisesti.

Iivari Mononen Group myy tuotteita ja palveluja sähkö- ja televerkkojen rakentajille sekä kotimaassa että maailmalla. Liiketoiminta on jaettu kolmeen yhtiöön: pylväsliiketoimintaa pyörittää ScanPole Oy, kestopuuliiketoimintaa PrimaTimber Oy ja palveluliiketoimintaa Exsane Oy.

Ehta insinöörituote

Mikä tahansa petäjä ei pylvääksi sovellu; hitaasti kasvanutta, tiheää ja lujaa, tervaoksaista ja suoraa sen olla pitää. Lähemmäs 100 vuotta kasvaneita valioyksilöitä. Tuotannossa puut kuoritaan, kuivataan ja työstetään – rei`itetään, lovetaan, merkitään ja lahonsuojataan tai kyllästetään. Pylväät ovat asiakaskohtaisesti räätälöityä hightechiä. Tiukat ympäristökriteerit täyttäviä, ulkoisesti laadunvalvottuja.

Utelias, tehokas, fiksu

Omaleimaisuus on yksi Iivari Monosen arvoista.

– Sanomme omaleimaisuutta leikkisästi ilomantsilaisuudeksi! Se on uteliaisuutta, itsensä haastamista, halua tehdä asioita koko ajan fiksummin ja tehokkaammin. Omaleimaisuus vahvistaa kilpailukykyä, toimitusjohtaja Ari Mononen kiteyttää.

Norjassa ja Englannissa ehtii hyvinkin käydä päiväseltään, kello 00.30 on jo takaisin Joensuussa

Esimerkki puhukoon puolestaan – muutama vuosi sitten yhtiö ehdotti sähköyhtiöille, että varaston sijasta pylväät voisikin toimittaa suoraan työmaalle. Muutosvastarinta oli melkoinen, mutta palveluliiketoiminnan kehittämisen strategiakseen valinneessa perheyhtiössä ei annettu periksi.

– Veimme asiaa määrätietoisesti eteenpäin, nyt toimintatavasta on tullut jo standardi.

Joukkuehengessä

Ari Mononen on urheilumiehiä. Monipuolinen kuntoliikkuja ja lastensa uinti-, pesäpallo- ja koripalloharrastusten tukija. Sponsorina hän on riemuinnut yhtä lailla Joensuun Mailan pesäpallokullasta kuin Kataja Basketinkin saavutuksista. Kaupungin myönteistä ilmapiiriä kuvaillessaan yritysjohtajan puheessa sijansa saa myös kulttuuritarjonta. Kokonaisuuteen Mononen lisää Joensuun 20 000 opiskelijaa, ja huokaa ”fantastista!”

– Ollakseen vetovoimainen kaupungin pitää olla viihtyisä opiskelijoille, työntekijöillemme ja heidän perheilleen. Kyse on harrastusmahdollisuuksista ja elämyksistä. Joensuu on erittäin urheilu- ja kulttuurimyönteinen kaupunki. Ja siinä missä viihtyisyysteen panostaa kaupunki, niin tekee myös paikallinen elinkeinoelämä. Joukkuehengessä.

Illaksi kotiin!

Iivari Mononen -konserni työllistää noin 170 henkilöä. Suomessa töitä tehdään viidellä paikkakunnalla, pääpaikka on Joensuussa. Kansainvälisellä vientiyrityksellä on toimipisteet myös Iso-Britanniassa, Ruotsissa ja Norjassa. Pääosa viennistä menee Eurooppaan, Aasiaan ja Afrikkaan. Liikevaihto on noin 60 miljoonaa euroa, (2018).

Yritysjohtajalle kertyy paljon reissupäiviä. Tämän tästä Mononen kiirehtii aamun varhaisimmalle lennolle ennen aamukuutta.

– Norjassa ja Englannissa ehtii hyvinkin käydä päiväseltään, kello 00.30 on jo takaisin Joensuussa.