Brittiläinen John Moore muutti Joensuuhun loppuvuodesta 2003. Iloiseen Itä-Suomeen miehen toi rakkaus ja upeat lumitalvet. Työkseen John Moore hitsaa metsäkoneiden runkoja John Deere Forestry Oy:ssä. Puhelias ja positiivinen britti saa työpaikallaan jäyhimmätkin metallimiehet hymyilemään.

Bristolista kotoisin olevaa John Moorea huvittaa, kun hän muistelee 30 vuoden takaista kesälomaa Espanjassa. Siellä Moore oli ystävänsä kanssa moottoripyöräilemässä. Eräänä päivänä baarissa oli kaksi viehättävää nuorta naista. Mooren ystävä päätteli naisten olevan suomalaisia. Siitäpä siis tuttavuutta tekemään.

– Ystäväni osasi tasan kaksi sanaa suomea: ”moi” ja ”sika”. Näillä sanoilla siis keskustelua avaamaan, naiset puhkesivat nauramaan, John Moore muistelee päätään pyöritellen.

Vaikka iskurepliikit eivät ihan tavanomaisimmasta päästä olleetkaan, seuraavat lomapäivät vierähtivät yhdessä. Kun lomalaisten tiet erkanivat, kirjeposti singahteli vikkelään Suomen ja Britannian välillä.

Jo seuraavan vuoden helmikuussa John Moore matkusti Suomeen. Kolme vuotta ensi tapaamisen jälkeen Moore avioitui helsinkiläistytön kanssa.

Koti Bristolissa

Aviopari asettui ensin asumaan Bristoliin, missä Moore työskenteli sinkkitehtaassa. Työ oli vaativaa ja prosessiin liittyvien myrkkykaasujen vuoksi myös vaarallista. Myöhemmin australialaisomistuksessa olleen tehtaan toiminnot siirrettiin Bristolista Australiaan. Työteliäälle miehelle järjestyi uusia töitä. Myös vaimo löysi työpaikan lääketeollisuusalan yrityksestä.

– Vaimo oli kuitenkin sitä mieltä, ettei hän aio jäädä eläkeikään saakka Britanniaan. Ryhdyimme suunnittelemaan muuttoa Suomeen. Minä olin viehtynyt Joensuuhun, missä vaimon äidin kaksoissisarkin asui. Harrastimme lumilautailua, siihen Joensuun seutu tarjosi upeat mahdollisuudet. Joensuussa oli minusta juuri sopivasti rauhallisuutta ja rentoutta.
Helsinkiläissyntyistä vaimoa Joensuu hieman arvelutti, liekö sittenkin liian pieni ja verkkainen kaupunki. Lopulta Joensuu veti pidemmän korren. Oma talo Reijolaan valmistui vuonna 2004.

Koti Joensuussa

Vielä Bristolissa asuessaan Mooren perheessä elettiin nuoren parin aktiivista elämää. Moottoripyöräily ja lumilautailu olivat yhteisiä harrastuksia. Lomia vietettiin milloin Euroopassa, milloin Suomessa. Lapsiperheen arjesta ei ollut tietoakaan. Vaan niin kävi, että pian Joensuuhun tultuaan pariskunta huomasi odottavansa perheen esikoista. Perheellisen näkökulmasta muutto Suomeen oli yhä parempi ratkaisu – turvallisuus ja koulutuksen laatu saivat uutta painoarvoa.

– Englannissa olin työskennellyt hitsarina ja tehnyt monenlaisia muitakin hommia. Tultuamme Suomeen koulut ja tutkinnot eivät riittäneet. Siispä lähdin vuodeksi Outokumpuun opiskelemaan hitsausta.

Vuoden opintojen jälkeen työpaikka löytyi pienestä yrityksestä Käsämästä. Mooren opiskelijakaveri Outokummun ajoilta sai työpaikan Deereltä ja houkutteli pian myös Moorea hakemaan työpaikkaa maailman johtavalta tavaralajin metsäkoneiden valmistajalta.

Kukaan ei vahdi olan takana tekemistä. Ja kun tarvitse apua ja neuvoja, niitä myös saat

Elämä tasapainossa

Vuonna 2007 John Moore sai vakituisen työpaikan Deeren hitsarina. Hitsarilta työyhteisö ja talon henki saavat kehuja. Työturvallisuuden huomioinnista monenlaisissa työpaikoissa askaroinut mies antaa erikseen kiitosta. Hän arvostaa myös työpaikan kulttuuria, jossa ihmiseen luotetaan.

– Kukaan ei vahdi olan takana tekemistä. Ja kun tarvitset apua ja neuvoja, niitä myös saat.

Vuonna 2007 perheeseen syntyi toinen tytär.

– Kun tyttäret varttuivat, vaimoni kouluttautui sairaanhoitajaksi ja pääsi alan töihin. Yhä edelleen asumme 14 vuotta sitten rakennetussa kodissamme Reijolassa. Meillä on hieno naapurusto! Heilautan kättäni, tervehdin, jutustelen mielelläni ihmisten kanssa. Vaimo sitten ihmettelee, että mistä kummasta sinä voit tuntea täältä noin paljon ihmisiä.
Sittemmin moottoripyöräily on jäänyt, perheellisen aika ei enää riitä kaikkeen harrastamiseen. Niin kiirettä ei kuitenkaan ole, etteikö mies ehtisi kunnostaan huolehtia. Toukokuisen Joensuun maratonin loppuaika oli 3 tuntia ja 48 minuuttia. Triathlon – pyöräily, juoksu, uinti – kuuluu mielilajeihin.

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä-Ässä