Liki 1 700 ihmistä työllistävän ja valtakunnallisesti operoivan Broman Group Oy:n pääkonttori sijaitsee Joensuussa. Konsernissa on 27 AD VaraosaMaailmaa sekä 33 Motonettia, joista uusin avattiin vuoden 2018 joulukuussa Raumalle. Konsernin logistiikkakeskus sijaitsee Hyvinkäällä.

Kun pohjoiskarjalainen perheyritys Broman Group vuonna 2015 täytti 50 vuotta, lahjoja saivat monet tahot Itä-Suomen yliopistosta Katajan yleisurheiluun, Tukikummit-säätiöstä SOS-lapsikylään, JR9 Perinneosastosta Rajasotilaskotiyhdistykseen ja Valamo Säätiöön, myös Bromanin omaa henkilöstöä palkittiin. Tuen jakaminen ja lahjoitukset ovat aina olleet osa perheyhtiön yhteiskuntavastuullista toimintaa.

– Haluamme antaa takaisin tuottoja taloudellisena tukena, työpanoksena ja yhteisiin asioihin osallistumisen muodossa asioille, jotka koemme tärkeiksi, Broman Groupin toimitusjohtaja Harri Broman linjaa.

Ensi vuoden suunnitelmissa on avata 1-2 uutta liikettä, logistiikkaa aiomme kehittää merkittävästi

Kyse on arvoista, asenteesta ja osaamisesta. Ne ovat kasvattaneet kauppaneuvos Väinö H. Bromanin vuonna 1965 perustamasta auto- ja varaosaliikkeestä valtakunnallisen ketjun. Palkintojakin on vuosien mittaan satanut: Vuoden 2017 Perheyrittäjä, vuoden 2015 perheyritys, vuoden 2013 eurooppalainen perheyritys, Pohjois-Karjalan maakunnan kehittäjä, kaupan alan kasvuyritys, Valtakunnallinen Yrittäjäpalkinto vuodelta 2000.

Yksityiskohtia myöten

Viime vuoden syyskuussa päättyneellä tilikaudella Broman Groupin liikevaihto oli lähes 360 miljoonaa euroa. Liiketoiminnassa konserni loikkasi uudelle tasolle, kun yhtiö osti itseään suuremman Motonetin vuonna 2007. Yrityskaupan integraatio sujui bromanilaiseen tapaan nappiin.

Kasvu on ollut rajua, investoinnit mittavia ja vastuu liki 1 700 työntekijästä suuri. Suurista linjoista keskusteltaessa sävähdyttävää on se, että toimitusjohtaja ei hallitse ainoastaan konsernin lukuja ja suuria linjoja, vaan hän tuntee myös pienet yksityiskohdat – akut, iskarit, voimansiirron ja pakkasen purevuuden kumiin ja muoviin.

– Talven tulo tuo piikin myyntiin, kesä on kuitenkin sesongeista paras. Niin paitsi viime kesä – helteillä harva mietti mitään autoon liittyvää, kalastajillekin sää oli liian kuumaa, pohtii toimitusjohtaja ja kääntää saman tien pohdinnat tulevaisuuteen.

– Ensi vuoden suunnitelmissa on avata 1-2 uutta liikettä, logistiikkaa aiomme kehittää merkittävästi.

Ratkaisevan tärkeä lentoyhteys

– Teemme pitkäjänteistä liiketoimintaa ja ratkaisuja tehdään sen mukaisesti. Onpa jälkikasvumme sitten bisneksessä mukana tai ei, haluamme turvata heille hyvän tulevaisuuden, Harri Broman vastaa kysyttäessä perheyrittäjyyden merkityksestä.

Broman Groupin pääkonttori on tukevasti Joensuussa. Tukevasti niin pitkään, kun lentoyhteyden Joensuusta säilyvät. Harri Broman ei katso hyvällä kehitystä, jossa kaikki bisnes keskittyy pääkaupunkiseudulle ja etelän suuriin kaupunkeihin.

– Näin käy, jos liikennejärjestelyt tehdään mahdottomiksi. Mielestäni ei ole järkevää, että muu Suomi tyhjennetään – koko Suomea tarvitaan.