Uutta liiketoimintaa innovaatioista tavoitteleva kansainvälinen asiantuntijajoukko etsii tänään ratkaisuja kiihtyvällä vauhdilla lisääntyvien metsätuhojen pysäyttämiseksi. Lähes kaksisataa asiantuntijaa ympäri maailman kokoontuu Business Joensuun järjestämään virtuaaliseen Forest&Photonics -tapahtumaan. Euroopan historian pahin metsätuho vaikuttaa sahatavaran menekkiin ja hintoihin myös Suomessa.

Ilmastonmuutoksen ennakoidaan pahentavan metsien hyönteis- ja sienituhoja entisestään. Puut stressaantuvat kohoavasta lämpötilasta sekä pitkistä ja kuivista hellejaksoista, tuulet voimistuvat ja myrskyt yleistyvät. Tuholaisongelman ja muiden metsäbioalaa koettelevien haasteiden ratkaiseminen vaatii usean tieteenalan yhteistyötä. Yleistyvien tuhojen ennakointiin ja ehkäisyyn haetaan tänään ratkaisuja Forest&Photonics 2020 -virtuaalitapahtumassa lähes kahdensadan asiantuntijan voimin.

– Virtuaalisesti järjestettävä tapahtuma kerää yhteisen ongelman ääreen ennätysmäärän fotoniikan, tietotekniikan ja metsäalan asiantuntijoita ympäri maailman. Alan yrityksille tapahtuma tarjoaa tilaisuuden esitellä osaamistaan ja löytää kansainvälisiä yhteistyökumppaneita, kertoo metsäbioalasta vastaava Business Joensuun kehityspäällikkö Timo Tahvanainen.

Avoimesta datasta apu metsätuhojen ehkäisyyn

Kuten kulkutautien, myös metsätuhojen ennaltaehkäisyssä tärkeintä on selvittää tartunnan lähde mahdollisimman nopeasti. Laajojenkin metsäalueiden kuntoa pystytään nykyisin tutkimaan nopeasti erilaisten kaukokartoitusmenetelmien avulla.

– Esimerkiksi satelliittien ja droonien keräämän tiedon ja avoimen metsä- ja ympäristödatan avulla hyönteistuhoalueet voidaan tunnistaa jo varhaisessa vaiheessa, Tahvanainen kertoo.

Metsiä kartoittavissa kameroissa ja sensoreissa hyödynnetään fotoniikkaa. Teknologiaa on kehitetty muun muassa Itä-Suomen yliopistossa sekä yrityksissä Joensuussa, joka on yksi metsäbioalan ja fotoniikan huippuosaamisen keskuksista. Fotoniikka-ala seudulla kasvaa, alueella jo toimivien alan yritysten kansainvälisen liiketoiminnan potentiaali on merkittävä. – Tuemme yrityksiä uuden liiketoiminnan synnyttämisessä ja kansainvälisessä kasvussa Business Joensuun eri palveluilla, Tahvanainen sanoo.

Tiistaina 1.12. järjestettävä webinaari on ensimmäinen virtuaalisena järjestettävä Forest&Photonics -työpaja, joita on järjestetty Kolilla vuodesta 2015 asti. Metsätuhoteemaa jatketaan vuonna 2021 joko asiantuntijoiden virtuaalityöpajoissa tai livetapahtumassa Kolilla. Forest&Photonics -tapahtuman tavoitteena on löytää synergiaa metsäbio- ja fotoniikka-alojen toimijoiden välille, synnyttää uudenlaista yhteistyötä ja uutta liiketoimintaa. Business Joensuu on tapahtuman pääjärjestäjä.

Lisätietoja:

Timo Tahvanainen, kehityspäällikkö, metsäbiotalous, timo.tahvanainen@businessjoensuu.fi
+358 50 443 29

Juha Purmonen, kehityspäällikkö, fotoniikka, juha.purmonen@businessjoensuu.fi, +358 50 354 3832