”Miksipä ei!” Napakka vastakysymys tulee Nordpap Oy:n yrittäjä Jesse Kuroselta, kun toimittaja kysyy, miksi yrityksen kotipaikaksi valikoitu Pohjois-Karjala. Toden totta, Kurosten yrittäjätaipaleella vaaka on perustellusti kallistunut Pohjois-Karjalan ja Polvijärven puolelle.

– Maaseudulla toimii ihan kaikki! Kustannusrakenne on kokonaisuudessaan eteläistä Suomea matalampi. Kuljetuksiakin ajatellen yhteydet toimivat. Täällähän ne ovat metsätkin, tänne hyvin sopi tuoda paperituotanto, yrittäjä Maija Kuronen kiteyttää.

Pehmopaperien jatkojalostusyrityksen koneet ja laitteet pakattiin kolmeen rekkaan vuonna 2017. Vantaalle vuonna 1991 perustettu Nordpap matkasi Maija ja Jesse Kurosen mukana Polvijärvelle.

Suomen suurin

Nordpap Oy on pehmopaperien jatkojalostaja. Raaka-aine tehtaalle tulee joka toinen viikko tuhannen kilon rullissa. Yksi suurimmista raaka-ainetoimittajista on Metsä Group. Polvijärvellä raaka-aine jalostetaan monenlaisiksi paperituotteiksi: sairaalapapereiksi, hoitopöytäpapereiksi, vessa- ja talouspapereiksi, teollisuuspapereiksi, vetopyyhkeiksi, yhtä lailla rulla- ja arkkituotteiksi.

– Asiakkaitamme ovat tukkurit. Esimerkiksi kotimaan suuret sairaalatukkurit ovat asiakkaitamme. Jos menee missä päin Suomea tahansa rokotukseen tai verinäytteenottoon, niin pistokohtaa pyyhitään puhtaaksi selluvanulapulla, joka on lähtöisin Polvijärveltä, Maija Kuronen kertoo.

Alallaan Nordpap tunnetaan laadusta, toimitusvarmuudesta ja palvelun sujuvuudesta. Kurosten lisäksi tuotannossa töitä tekee neljä alihankkijaa.

– Alihankkijoista kaksi työskentelee meillä päätoimisesti, muut tilanteen mukaan. Pehmopapereiden tilauskanta vaihtelee kuukausittain, Jesse Kuronen kertoo.

Viime vuonna Nordpapin liikevaihto oli noin 495 000 euroa. Alallaan yhtiö on Suomen suurin.

Kysyvälle vastataan

Ennen Nordpapin liiketoimintakauppaa Kuroset kävivät laajasti läpi vaihtoehtoja. Business Joensuun yrityspörssi tutkittiin huolellisesti, kun kehittämiskelpoista perheyhtiötä etsittiin.

– Lähdimme aktiivisesti kyselemään. Joensuussa yrityskehitysyhtiöstä löytyi hyvin tietoa, asiantuntijoita edistämään asiaa kulloisenkin tarpeen mukaan. Ja kun Nordpap löytyi, saimme omistajanvaihdokseen liittyvää juridista neuvontaa, hyviä neuvoja aina kauppakirjan sisällöstä lähtien. Eipä tarvinnut erikseen lakiasiaintoimistoon kävellä.

Toinen merkittävä apu heti startissa olivat rahoitukseen liittyvät asiat.

– Eihän me alussa itse ymmärretty, että rahoituksen oli tarjolla vaikka mitä vaihtoehtoja. Ihan kädestä pitäen ovat meitä neuvoneet näissä tukiasioissa, Maija Kuronen kiittää.

Rahoitusneuvoja Nordpap tarvitsi viimeksi viime kesänä, kun yhtiö muutti Polvijärvellä suurempiin tiloihin. Samalla tuotantoon hankittiin uusi arkituslinja.

”Pumpattiin kaikki Juhasta irti”

Kurosten kehut maaseudun yrityspalveluista saivat uniikkia konkretiaa siinä vaiheessa, kun Business Joensuun yritysasiantuntija Juha Saastamoinen vaihtoi toviksi toimistotyöt paperiduunarin hommiin.

– Kyllä – Saastamoisen Juha oli meillä työssä oppijana! Viikon ajan teki täällä konkreettisesti tuotannon työtä. Pumpattiin kaikki Juhasta irti, Kuroset myhäilevät.

Jesse Kuronen kuvaa viikon yhteiseloa erityisen tulokselliseksi. Ystävyyshän siitä sukeutui.

– Kanssakäyminen oli mutkatonta. Onhan ihan eri tilanne käydä asioita läpi rinnakkain töitä tehden, vapaamuotoisesti. Ei tarvinnut istua jäykkänä neukkarissa kehittelemässä väkinäisiä kysymyksiä.

Työllistämiseen liittyen Nordpap on hyödyntänyt myös Business Joensuun mestari-kisälli-palvelua.

Koronan korkeakoulu

Vuoden 2020 alku ravisteli Polvijärvelläkin. Ensin epävarmuutta loi paperitehtaiden lakko. Kotimaan sellutoimitukset olivat vaarassa, ja Kurosten bisnes pahnan pohjimmaisena pitkässä tuotantojen ekosysteemissä.

– Sitten iski päälle korona. Meille se tarkoitti muun muassa sitä, että hierontapöytäpaperien toimitukset seisahtuivat. Muutos oli niin nopea, että asiakkaat peruivat tilauksia viime hetkellä, kun rekka oli jo lähdössä viemään tavaraa asiakkaalle. Hetken näytti todella pahalta, yrittäjät kuvaavat vakavaa tilannetta.

Kuroset olivat jälleen yhteydessä Business Joensuuhun. Pelastuksen verkkoa kudottaessa puhelimet kävivät kuumina.

– Business Joensuun ammattitaitoa hyödynnettiin ja saatiin lisää vinkkejä, miten edetä. Päästiin myös mukaan Business Finlandin kansainväliseen verkostoon. Löytyi vaihtoehtoisia raaka-aineen toimittajia ja sairaalapuolelta uusia asiakkaitakin.

Nordpapin tuotteita viedään Ruotsiin ja Norjaan, piakkoin myös Viroon. Kasvu kansainvälistymisen kautta muhii yrittäjien mielessä. Siihenkin saumaan Business Joensuulla on valmennusta tarjolla.

– Muutama yrittäjäkollega on tuon kasvuvalmennuksen käynyt ja kovasti kehunut. Aivan epäilemättä tekee yrittäjälle hyvää irrottautua omasta kuplastaan, haastaa itseään. Me odotellaan nyt, että koronapandemia menee ohi ja päästään lähioppiin. Teamsin käyttö ei ole meille ominta, Maija Kuronen pohtii.

Hukan minimointia

Kiertotalous ja hukan minimoiminen on vahva osa Nordpapin eetosta. Kyse on teemoista, joista löytyy paljon osaamista nimenomaan Pohjois-Karjalasta ja myös Business Joensuun siipien suojasta.

– Teemme hyvää yhteistyötä Valion ja Tetra Pakin kanssa hyödyntämällä heidän hygieenisia laatikoitaan paperien kuljetuspakkauksina. Hiilijalanjälki pienenee, kun laatikot saavat meillä toisen elämän. Kiitosta on tullut myös asiakkailtamme.

Kurosten mielessä muhii muitakin kiertotaloutta edistäviä ratkaisuja. Tuotannossa syntyvän hukkapaperin hyödyntämiselle etsitään ratkaisuja. Sitä varten plakkarissa on jo innovaatiosetelikin.

 

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä Ässä Oy
Kuvat: Jarno Artika