Lähes 30 pohjoiskarjalaista yritystä avaa uuden vientimarkkinan tai solmii uuden kansainvälisen asiakkuuden vuosittain. Ulkomaan viennin kasvun taustalla on Business Joensuu Oy:n ja Pohjois-Karjalan Kauppakamarin yhteinen ohjelma, joka on käytännönläheisesti valmentanut ja auttanut paikallisia yrityksiä kansainvälistymään.

Pohjois-Karjalassa viennin arvo kasvoi 21 prosenttia alkuvuodesta 2021.* Osaltaan viennin kasvua on nostanut paikallinen ohjelma, joka on avannut uutta kansainvälistä vientimyyntiä alueen yrityksille. Kuluneen kahden vuoden aikana rakennettu Business Joensuun GoGlobal -myyntivalmennusohjelma on täydentänyt Pohjois-Karjalan Kauppakamarin käynnistämää strategiatyötä.

– Olemme vieneet käytännönläheisesti Pohjois-Karjalan yrityksiä maailmalle. Uusia markkina-avauksia on tehty Pohjoismaihin, Keski-Eurooppaan, Aasiaan ja Yhdysvaltoihin. Yrityksille on kertynyt uutta vientimyyntiä 5,5 miljoonaa euroa. Yritysten vahva osaaminen on kirkastettu asiakashyödyksi, minkä jälkeen on käynnistetty myyntityö. Monella yrityksellä tuotemyynti on laajentunut palveluliiketoiminnaksi. Valmennusohjelma on ollut pidetty ja jatkoa on tiedossa, kertoo Janita Ylitalo, palvelujohtaja, Business Joensuu Oy.

Vuosina 2019–2021 Business Joensuun ohjelmassa on ollut mukana vajaa 20 pohjoiskarjalaista yritystä. Parhaimmillaan yksittäisen yrityksen kansainvälinen myynti on noussut vuodessa yli 400 prosenttia.

– Ohjelmassa järjestettiin myös myyntireissuja ulkomaille. Erään yrityksen kanssa matkustettiin Ruotsiin ja tehtiin kahdet kaupat yhdessä päivässä. Sain valmennettavalta palautteen, joka painui hyvällä tavalla mieleen. Hän totesi paluumatkalla, että ”eihän se ollutkaan niin vaikeaa”, kertoo Valtteri Tuominen, GoGlobal-valmentaja.

”Tärkein oppi oli keskittää vientiin vain vahvimmat tuotteemme”

Valmennukseen osallistunut Petri Rautiainen kertoo, miten teollisuuden yritys Pekotek Oy onnistui kasvattamaan vientiä keskittämällä tarjonnan uusiin tuotteisiin ja markkinoimalla kohdemaille sopivia palveluita.

– Pohdimme ja asetimme tavoitteen yhdessä valmentajien kanssa siitä, ketkä voisivat olla asiakkaitamme maailmalla, ja millä tuotteillamme erotumme oikeasti muista kilpailijoista. Tältä pohjalta lähdimme muodostamaan myyntiviestiä ja etsimään sopivia jakelukanavia. Monesta muusta ohjelmasta poiketen valmentajat tekivät kanssamme yhteistyötä ihan ruohonjuuritasolta alkaen, Rautiainen kertoo.

– Teimme pitkästä aikaa onnistuneen vientikaupan Ruotsiin, joka oli noin 10 % liikevaihdostamme. Pitemmän aikavälin tavoitteena olisi nostaa viennin osuus puoleen kaikesta liikevaihdostamme, Rautiainen jatkaa.

GoGlobal-ohjelma on tuottanut tulosta

Ohjelmaan ovat osallistuneet pohjoiskarjalaiset yritykset, joilla on jo liiketoimintaa kotimaassa ja jotka hakevat kasvua liiketoiminnalleen kansainvälistymisen kautta. Mukana on ollut esimerkiksi teollisuuden, ohjelmistokehityksen ja palveluliiketoiminnan pk-yrityksiä.

  • Kahden vuoden aikana GoGlobal-valmennusohjelmassa yrityksiä on autettu rakentamaan kansainvälistä liiketoimintaa, myyntiä ja kumppanuuksia.
  • GoGlobal-valmennukseen 2019–2020 osallistuneiden yritysten koko liikevaihto oli 13,3M€ ja yritysten vienti kasvoi yli 30 % eli 1,6M€. Valmennusohjelman ensimmäisenä vuotena mukana olleet yritykset työllistivät n. 110 henkilöä.
  • GoGlobal-valmennukseen 2020–2021 osallistuneiden yritysten koko liikevaihto on 20,1M€ ja vienti kasvaa lähes 5M€ tämän vuoden aikana. Valmennusohjelman toisena vuotena mukana olleet yritykset työllistävät 130 henkilöä.
  • Parhaimmillaan yksittäisen yrityksen kansainvälinen myynti on noussut vuodessa yli 400 prosenttia.
  • Vientiä tehtiin yli 20 uuteen maahan.
  • GoGlobal – kasva kansainväliseksi -valmennusohjelmaa ovat rahoittaneet Euroopan Sosiaalirahasto ja Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

 

Lisätiedot:

Janita Ylitalo, Palvelujohtaja, Business Joensuu Oy
janita.ylitalo@businessjoensuu.fi
+358 50 558 0214

Petri Rautiainen, Business Developer, Pekotek Oy
GoGlobal-valmennusohjelmaan osallistunut yritys
petri.rautiainen@pekotek.fi
+358 45 657 8001

Business Joensuun tiedote 16.12.2021

*Yle 26.10.2021. Yritystalous kasvaa nyt Pohjois-Karjalassa muuta maata nopeammin – vauhdikkaimmin noussut Pielisen Karjala https:/

/yle.fi/uutiset/3-12160083

GoGlobal | Business Joensuu Oy:n valmennusohjelma

Business Joensuu Oy:n GoGlobal-valmennusohjelma käynnistettiin vuonna 2019. Ohjelmaan ovat osallistuneet pohjoiskarjalaiset yritykset, jotka hakevat kasvua liiketoiminnalleen kansainvälisen myynnin kautta. Mukana on ollut esimerkiksi teollisuuden, ohjelmoinnin ja palveluliiketoiminnan pk-yrityksiä. Ohjelma on täydentänyt Pohjois-Karjalan Kauppakamarin Global Steps -strategiatyötä, jota on järjestetty jo vuodesta 2015 alkaen.