Polvijärvellä valmistetaan laminaattitasoja keittiöihin ympäri Suomea. Hahleen laminaattitasoja ja liukuovia valmistavan Ecolam Oy:n toimitusjohtaja Marko Lyhykäisen mukaan työvoiman saatavuus ja pysyvyys sekä yhteistyö kunnan kanssa ovat syitä, joiden vuoksi yritystä kannattaa pitää juuri Polvijärvellä.

Joensuun seudulta osaavaa työvoimaa

Ecolam on pienen kunnan kolmanneksi suurin työnantaja: vuonna 2017 9,8 miljoonan liikevaihdon tehneellä yrityksellä on noin 70 työntekijää. Työvoimaa on ollut Joensuun seudulta helposti saatavilla.

– Polvijärveltä tulee reilusti yli puolet työntekijöistä. Myös lähikunnista, kuten Outokummusta, Joensuusta, Liperistä ja Juuasta saadaan työntekijöitä. Joensuu on melkein naapurissa – se antaa meille erilaisia mahdollisuuksia rekrytoinnissa.

Lyhykäisellä itsellään on takana jo yli kymmenen vuotta Ecolamilla: ilomantsilainen puutekniikan insinööri tuli Ecolamille vuonna 2007 työnjohtajaksi. Hän ei ole ainoa, joka on tehnyt pitkän uran Ecolamilla.

– Täällä työsuhteet ovat pitkäaikaisia ja henkilöstön vaihtuvuus vähäisempää kuin isoissa kaupungeissa.

Ecolam tulee säilymään Polvijärvellä ja meillä on jo investointeja suunnitteilla

Pohjakoulutusvaatimusta Ecolamilla ei ole, vaan yritys kouluttaa henkilökuntansa itse. Erikoisosaamista vaativiin tehtäviin, esimerkiksi CNC-koneistukseen, henkilöstön osaamista on kasvatettu oppisopimuskoulutuksella Riveriassa, joka tarjoaa ammatillista koulutusta Pohjois-Karjalassa.

Polvijärven kunta apuna investoinneissa

Polvijärvellä yritysten saama palvelu on henkilökohtaista. Kunnanjohtaja ja yritysneuvoja kiertävät kunnan yrityksiä ahkerasti ja yhteistyö on luottamuksellista. Lyhykäisen mukaan pienempi paikkakunta antaa mahdollisuuksia yhteistyöhön kunnan kanssa.

– Aikoinaan kunta on ollut toimitilojen rakentamisessa mukana. Kun on tarvittu tilaa ja tonttia, sitä on järjestynyt. Kunnan kanssa on koko ajan vireillä uusia juttuja, mutta niistä en voi vielä kertoa tarkemmin, Lyhykäinen myhäilee.

Myös yritysyhteisö on Polvijärvellä tiivistä.

– Paljon tehdään paikallisten yritysten kanssa yhteistyötä. Polvijärveläinen AMT-Systems Oy on rakentanut meille konelinjoja. Myös kuljetuksissa käytämme paikallisia toimijoita: meiltä syntyvää raaka-ainehukkaa hoitaa polvijärveläinen yritys ja lopputuotteiden kuljetuksessa käytämme outokumpulaista yritystä, Lyhykäinen kertoo.

Katsaus Ecolamin kasvuun

Levyjen pinnoitus Polvijärvellä alkoi vuonna 1989 perustetussa Polvijärven Levypinnoitteessa, josta myöhemmin tuli Ecolam.

– Yritys kasvoi ja kasvoi. Edeltäjäni mukaan sille tarvittiin “leveämmät hartiat”. Siksi Hahle tuli mukaan kuvioon, Lyhykäinen kertoo.

Yritys alkoi valmistaa Hahleen tasoja vuonna 1995. Rakentamisesta riippuvaisella toimialalla merkittävä kasvukausi oli 2000-luvun puolivälin tienoilla, jolloin Ecolam laajensi tuotantoaan.

– Vuosina 2004 ja 2005 tuli liukuovipuoli mukaan, silloin kasvoi myös henkilöstömäärä, sillä liukuovien tekeminen on käsityötä. Suurin kasvuvuosi oli 2007, Lyhykäinen kertaa Ecolamin vaiheita

Nyt Ecolamilla on katse eteenpäin.

– Tilauskanta on hyvä. Kehitetään toimintaa koko ajan ja halutaan uudistua. Ecolam tulee säilymään Polvijärvellä ja meillä on jo investointeja suunnitteilla, Lyhykäinen kertoo.

Teemat: Tarina