Miten lean ja digitalisaatio ovat toteutettu teollisuusyrityksissä Japanissa? Kuusi pohjoiskarjalaista yritystä tutustui marraskuussa Japanissa digitalisaation ja lean-toiminnan vaikutuksiin tuotantoa tehostavina työkaluina. Nagoyan alueella sijaitseviin teollisuusyrityksiin suuntautuneella matkalla Business Joensuun mukana olivat Abloy Oyj, Jemec Oy, Kirike Oy, KKR Steel Oy, Rakennustempo Oy ja Viimet Oy.

Matkan organisoijana toimi Iinola Oy:n yrittäjä Emi Mavsar ja konsulttina ESD21:n asiantuntija Mr. Masahiro Kunijima. ESD21 on organisaatio, joka tukee yritysten kestävää taloudellisista kehittymistä.

Käytännön oppeja tehdasvierailuilta

Toyota Motor Corporation; Motomachi Plantissa ryhmä tutustui tehtaan kokoonpano- ja hitsauslinjastoon. Vierailulla saatiin tietoa TPS (Toyota Production System) käytöstä ja soveltamisesta tehtaan kokoonpanolinjalla.

Kyowa Kogyo -tehdasvierailulla tutustuttiin tehtaan tuotantoon sekä keskusteltiin yrityksen edustajien kanssa digitalisaatiototeutuksista ja leanin käytöstä tuotannossa. Yrityksen tärkein tuote ovat nivelakselit ajoneuvoteollisuudelle, maatalouskoneisiin ja rakennusteollisuuden koneisiin.

Vierailulla Denso Corporation, Takatana -tehtaalla opittiin ajoneuvoteollisuuden järjestelmistä ja komponenteista. Denso on johtava edelläkävijä ajoneuvoteollisuudessa järjestelmien ja komponenttien toimittajana maailmanlaajuisesti. Noin 25% yrityksestä on Toyota Motorin omistuksessa. Takatanan tehdas on erikoistunut ajoneuvojen mittarivalmistukseen ja tuotekehitykseen.

Avex, Inc.:ssa ohjelmaan sisältyi tehdasesittely ja -kierros sekä keskustelutuokio yritysjohdon kanssa. Avex on autoteollisuuden komponenttivalmistaja. Yritys on erikoistunut automaattivaihteistojen A/T suutin- ja venttiilikomponentteihin, joilta edellytetään korkeaa tarkkuutta ja pinnanlaatua. Yrityksessä on sovellettu lean-menetelmiä ja -ajatuksia tuotannossa, mutta tulevaisuutta ajatellen yrityksessä on vankat suunnitelmat digitalisaation ja smart factory -konseptin osalta. Yrityksen edustaja toivotti ryhmän tervetulleeksi kolmen vuoden päästä tutustumaan heidän Smart factory -tuotantoonsa.

Toyota – Teollisuus- ja teknologiamuseo kertoo Toyotan historian pienestä pajasta globaaliksi toimijaksi. Vierailu oli huikea kokemus yrityksen historiasta.

Furukawassa ryhmä vieraili Furukawa Electric Worksissa, joka valmistaa sähkönsiirtoon tarkoitettujen laitteiden komponentteja. Yrityksessä on tehty ESD21:n tukemana lean-toimintaan (TPS-mallin) ja kehittämiseen liittyviä projekteja ja niiden käyttöönotto oli parhaillaan käynnissä tehtaalla. Yrityksessä oltiin erittäin avoimia kertomaan omista kokemuksista ja haasteista uusien toimintatapojen käyttöönottoon liittyen.

Palautetta yrittäjiltä – sopivat kohteet, toimivat järjestelyt ja yllättävät faktat

Yrittäjiltä saatu palaute matkan organisointiin ja järjestelyihin liittyen oli mukavaa luettavaa.

”Matka oli järjestetty ja organisoitu hyvin. Järjestävät isännät olivat tehneet hyvän työn. Lisäksi mukana oli ammattitaitoinen opas, joka sai ohjattua vierailut ammattitaitoisesti. Lisäksi saimme mielenkiintoista tietoa Japanista ja sen kulttuurista.”

”Vierailukohteet olivat sopivan välimatkan päässä hotellilta niin ei mennyt liikaa bussissa istumiseksi. Sopivasti oli vapaa aikaa ja se sunnuntain Nagoya Linna -vierailu oli hyvä (kun tuonne asti matkustaa niin on mukava nähdä muutakin kuin tehtaat).”

”No en nyt tiedä jäinkö tätä kaipaamaan, mutta oli yllätys, että IoT 4.0 -sovelluksia nähtiin yllättävän vähän, mutta nepä olivatkin monessa tehtaassa kehitteillä olevia juttuja.”

”Odotin, että digitalisaation osuus olisi ollut hieman suurempi. Vaikkapa yksi vierailukohde, joka olisi ollut hieman pidemmällä tuotannon digitalisaatiossa, olisi riittänyt.”

”Mielestäni olisi ollut hyvä hyödyntää vierailujen ulkopuolella olevaa aikaa vaikkapa tietyn teeman ympärillä olevaan keskusteluun ja vierailujen ”purkamiseen” – mitä jäi kenellekin käteen, ja mitä on jo nyt hyödyntänyt omassa työssä/yrityksessä. Tätä toki tuli tehtyä, mutta ei järjestelmällisesti tai kaikkien kanssa.”

”Kohteet oli valittu todella hyvin, oli pientä ja isoa. Mitä olen tutuilta kuullut niin ovat Japanissa käydessään käyneet Toyotalla tms. mutta keneltäkään en ole kuullut, että myös pienemmissä.”

”Kaikki oli erinomaisesti suunniteltu ja todella hyvin toteutettu! Vierailupaikat olivat erinomaisia ja silmiä avaavia. Lähtisin uudelleen samaiselle matkalle.”

Matkalla opittiin monipuolisesti teollisuusyritysten digitalisaatiototeutuksista, leanin käytöstä tuotannossa sekä ajoneuvoteollisuuden järjestelmistä ja komponenteista. Matkalta saatuja lean- ja digitalisaatio-oppeja hyödynnetään jatkossa yritysten kehittämistyössä.

Hannu Räsänen
Veikko Tahvanainen