Joensuussa järjestetään matalan kynnyksen tekoälytapahtuma 2.9.2021

Joensuulaiseen cocktail-ravintola Another Doggyyn kokoontuu torstaina 2.9.2021 joukko tekoälytutkijoita ja -intoilijoita esittelemään tekoälytuotoksiaan. Tapahtuma on ilmainen ja avoin kaikille osallistujille.

Tapahtumassa lanseerataan yksi maailman ensimmäisistä tekoälyn kehittämistä cocktail-listoista. Lista on luotu koneoppimismenetelmin – eli syöttämällä tekoälylle klassikko-cocktailreseptejä, joiden pohjalta se luo uusia, ennennäkemättömiä ja kokemattomia reseptejä. Tekoälyjärjestelmän tähän kehittivät Itä-Suomen yliopiston Tapani Toivonen ja Matti Tedre.

  • Tavoitteemme oli saada tekoäly ymmärtämään ihmisen makumaailmaa – jotain mitä koneen ei pitäisi kaiken järjen mukaan kyetä ymmärtämään. Toisin sanoen ajattelemaan, miten baarimestari ajattelee, kertoo Another Doggyn baarimestari Jussi Viljala.
  • Meitä kiinnosti, miten tekoäly taipuu tekemään jotain uutta ja luovaa. Mielestäni tarvitsemme uusia kokeiluja löytääksemme, mihin rajat asettuvat, toteaa projektissa mukana toiminut tietojenkäsittelytieteen professori Matti Tedre.

Toinen tapahtuman tekoälytuotos on visuaalinen taide. Tekotaiteilija Joona Kotilainen teetti internetistä löytyvillä tekoälytyökaluilla 20 tekotaideteosta syöttämällä työkaluihin mielenkiintoisia avainsanoja. Tekoäly tuotti pyynnöstä tauluja esimerkiksi “3D visualisoidusta musiikista, maskuliinisuudesta, pinkeistä yksisarvisista hyppimässä joen yli ja saippuakuplista valmistetuista polttouuneista”.

  • On upeaa, miten tekoälylle voi kertoa mitä haluaa nähdä ja kone rakentaa silmiesi edessä 15-30 minuutissa kuvan, joka vastaa pyyntöäsi. Joskus sieltä tulee todella koomisia piirteitä ja virheitä sisältäviä toteutuksia, mutta toisella pyynnöllä taas visuaalisesti vaikuttavaa ennennäkemätöntä materiaalia. Uskon, että näiden työkalujen käyttö yleistyy nopeasti luovan työn tukena yrityksissä ja organisaatioissa, kertoo tekotaiteilija (ja luovan alan yrittäjänä toimiva) Joona Kotilainen.

Cocktail-listan ja tekotaidenäyttelyn lisäksi torstaina 2.9. Another Doggy ravintolassa on myös kokeiltavissa GPT-3 pohjainen tekoälykeskustelukumppani ja Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden demonstraatio, jossa koneoppinut tekoäly kirjoittaa Kalevalaa “uusiksi” reaaliajassa.

LYHYT INFO:

  • Torstaina 2.9. julkaistaan yksi maailman ensimmäisistä tekoälyn kehittämistä cocktail-listoista ja avataan Joona Kotilaisen kokoama tekotaidenäyttely.
  • Ravintola aukeaa klo 16 ja tapahtuma on suunniteltu alkavan klo 18.
  • Tapahtuma on avoin ja ilmainen.
  • Lisäksi illan aikana voi nähdä kuinka tekoäly kirjoittaa Kalevalaa ja kävijät voivat kokeilla keskustelua GPT-3 pohjaisen keskusteluvälineen kanssa.

Lisätietoja:

Jussi Viljala, baarimestari, Another Doggy – +358 44 076 0628, jussi@anotherdoggy.fi
Joona Kotilainen, tekotaiteilija (ja yrittäjä Tovari Oy) – +358 50 569 0586, joona@tovari.fi

Lue myös:

Lehdistötiedote 26.8.2021 – Tekoälyn luomaa taidetta esillä Joensuussa

Lehdistötiedote 26.8.2021 – Ensimmäinen tekoälyn suunnittelema cocktail-lista saataville joensuulaiseen ravintolaan

Kuvat: Jussi Viljala ja Joona Kotilainen

Lähde: Jussi Viljalan ja Joona Kotilaisen lehdistötiedote 26.8.2021

Rakennetaan yhdessä Joensuun seudun elinkeinoelämän veto- ja pitovoimaa ja sen tunnettuutta! Julkaisemme businessjoensuu.fi:ssä myös yritysten positiivisia uutisia Joensuun seudulta. Lisää uutisia.

Teemat: Liiketoiminta