Business Joensuun ACCELERATE-yrityskiihdyttämöpalvelu tarjoaa asiantuntijavalmennusta ja kasvusparrausta yrityksille, joiden tuote tai palvelu on valmis skaalattavaksi kansainvälisille markkinoille. Nyt valmennusta pilotoidaan kolmen Keski-Karjalasta maailmalle tähtäävän, kasvuhaluisen yrityksen kanssa.

ACCELERATE-palvelua on tarjottu aiemmin Joensuussa, Ilomantsissa, Polvijärvellä, Outokummussa ja Heinävedellä toimiville yrityksille. Nyt Business Joensuu ja Keski-Karjalan Kehitysyhtiö Oy KETI laajentavat palvelua myös Kiteen, Tohmajärven ja Rääkkylän alueella toimiville yrityksille. Pilottiprojektia on valmisteltu yhteistyössä Kiteen kaupungin kanssa.

Ensimmäiset kolme kiihdyttämöpalveluun valittua yritystä ovat kiteeläiset suuhygienia- ja ksylitolituotteita valmistava Narskuttelu Oy ja kalasavustamo Puruveden Savukala Oy, sekä tohmajärveläinen porakaivoja huoltava Lamminranta Oy.

Tavoitteena pitkäjänteinen, hallittu kasvu

ACCELERATE-ohjelman ideana on pitkäjänteisyys. Pilottiprojektissa Business Joensuu ja kasvua tavoitteleva yritys sitoutuvat kasvuvalmennukseen vuodeksi, jonka jälkeen kokemuksia kootaan ja kokeilujakson hyötyjä analysoidaan.

Ohjelmassa yrityskiihdyttämö ja asiakasyritys toteuttavat yhteistyössä yrityksen liiketoimintasuunnitelmaa. Kasvusuunnitelman toteutumista seurataan kuukausittaisilla valmennustapaamisilla. Valmennuksen sisältöä suunnitellaan yrityksen tarpeiden mukaan kymmenen eri osa-alueen osalta.

– Myynti ja markkinointi ovat usein keskeisessä roolissa, koska niillä on iso painoarvo kasvun löytämisessä, Business Joensuun yritysvalmentaja Kari Pulkkinen kertoo. – Sparraamme silti hyvin monipuolisesti: aiheita riittää strategiasta tekijänoikeuksien suojaukseen ja johtamisen roolista tuotekehitykseen.

KETIn toimitusjohtaja Risto Hiltunen tunnistaa kasvun vaativan paljon erityisesti pieniltä yrityksiltä: kun liiketoiminta laajenee, pitää taloushallinnon, markkinoinnin ja muiden osa-alueiden seurata samaa tahtia. Monet mikroluokan yritykset eivät usein koe olevansa valmiita tähän loikkaan. Hiltunen kertoo, että KETI on kuitenkin tunnistanut Keski-Karjalasta useita kasvunälkäisiä yrityksiä.

– Erityisesti nuori yrittäjäpolvi näkee kasvun maakunnasta kansainvälisille markkinoille luonnollisena ketjuna ja on asettanut sen tavoitteekseen jo alusta asti, Hiltunen kuvailee. – Uskon, että ACCELERATE-sparraus voi tarjota työkaluja myös muille yrityksille alueella: miten kasvaa tavoitteellisesti, mutta hallitusti seuraavaan kokoluokkaan.

Tuki, koulutus ja rahoitus maakunnan valtteja yrityksille

Business Joensuun toimitusjohtaja Harri Palviainen näkee Pohjois-Karjalassa kolme keskeistä vahvuutta kasvuhakuisille yrityksille: vahvat tukiorganisaatiot, suuret koulutustoimijat ja rahoitusmahdollisuudet.

– Alueen tukiorganisaatiot pelaavat hyvin yhteen, kuten tämä pilotointikin osoittaa. Koulutettu työvoima on toinen vetovoimatekijä: Joensuussa on suhteessa väkilukuun enemmän opiskelijoita kuin missään muualla Suomessa. Ja tietysti tarvittavaa kasvurahaa löytyy myös. Business Joensuulla on työkalupakissaan kaksi nuoriin yrityksiin sijoittavaa, yhteensä 8,5 miljoonan euron rahastoa.

– Korona-ajasta huolimatta Pohjois-Karjalassa perustettiin viime vuonna noin 500 yritystä ja noin 60 yritystä tuli tänne muualta. Yrityksetkin siis näkevät, että täältä löytyy paljon kasvun edellytyksiä. Haluamme lisätä niitä entisestään tämänkaltaisella pilotoinnilla.

Pilottiprojektiin osallistuvat yritykset maksavat ACCELERATE-ohjelmasta omavastuuosuuden, minkä lisäksi Keski-Karjalan Kehitysyhtiö Oy tukee yritysten osallistumista valmennukseen. Kokeilujakso käynnistyy välittömästi ja aloituspalaverit siihen osallistuvien yritysten kanssa pidetään jo kesäkuun lopussa.

Lisätietoja:

Harri Palviainen, toimitusjohtaja, Business Joensuu, harri.palviainen@businessjoensuu.fi, +358 500 967 744

Risto Hiltunen, toimitusjohtaja, Keski-Karjalan kehitysyhtiö KETI Oy, risto.hiltunen@keti.fi, +358 50 303 1313.