Suvi Vuori työsti START-valmennuksessa liikeideaansa parturin ja baarin yhdistelmästä syksyllä 2020, ja Barber Cave perustettiin pian valmennuksen jälkeen. Mistä Suvi sai pankissa kehuja, ja mitä erityistä hyötyä oli Business Joensuun asiantuntijavalmennuksiin osallistumisesta?

Ensimmäinen askel Business Joensuun START-valmennuksen päätyttyä oli rahoituksen hakeminen. Valmennuksen aikana tehtyjen laskelmien ja liiketoimintasuunnitelman avulla Suvin pankkilaina järjestyi Finnveran alkutakauksella.

– Sain pankissa kiitosta hyvin tehdyistä laskelmista. Niihin kannattaa ehdottomasti käyttää aikaa, jos on hakemassa rahoitusta omalle yritykselle. Olen palannut laskelmiin pari kertaa aloituksen jälkeen, ja on ollut hienoa huomata, että osa luvuista on jo ylittynyt positiivisesti, Suvi iloitsee.

Laskelmien lisäksi rahoituksen hakemiseen tarvitaan myös liiketoimintasuunnitelma, joka antaa ulkopuoliselle kuvan liikeidean toteutuksesta ja kannattavuudesta. Suvin mukaan hänen ei olisi tarvinnut viilata liiketoimintasuunnitelman sanamuotoja ihan niin pikkutarkasti.

– Itsellä tämä lähti vähän lapasesta, Suvi nauraa. Jos olisin hieman hellittänyt viilaamisesta, olisin voinut lähteä hakemaan rahoitusta jo kuukautta aikaisemmin. Jos liikaa miettii, niin saattaa alkaa epäilemään itseään.

Kun rahoitus oli saatu kuntoon, vuorossa oli toimitilojen remontti ja hankintojen tekeminen.

Anniskeluluvat aluehallintovirastosta

Barber Cave avasi ovensa maaliskuussa 2021, mutta anniskeluluvat haettiin vasta myöhemmin, koska koronatilanne aiheutti uhkan baarien sulkemiselle.

– Onneksi aluehallintovirastossa tuotiin esille, että jos ottaisin anniskeluluvat tässä tilanteessa, saattaisin joutua sulkemaan liikkeeni kokonaan tai hakemaan anniskelualueen supistamista. Kaikki kääntyi lopulta parhain päin ja juomat saatiin kaappiin vapun aattona, Suvi muistelee.

Uusia yhteistyökumppaneita asiantuntijavalmennuksista

START- ja GROW-valmennuksissa mukana olevat tai aikaisemmin niihin osallistuneet voivat ottaa osaa myös asiantuntijavalmennuksiin, joissa käsitellään laajasti eri teemoja, kuten yrittäjän talousosaamista, palvelumuotoilua ja viestintää. Suvi osallistui aktiivisesti asiantuntijavalmennuksiin START-valmennuksen jälkeen, ja sai uuden osaamisen ja ideoiden lisäksi uusia yhteistyökumppaneita.

– Tutustuttiin valmennuksissa toisten yrittäjien kanssa ja lyötiin hynttyyt yhteen! Itsensä kehittäminen monipuolisesti on yrittäjälle todella tärkeää. Valmennukset katkaisivat työpäivää sopivasti, ja siten en pyörinyt ainoastaan omassa pienessä ympyrässäni, Suvi tuumaa.

Yritystoiminta muovautuu ja kehittyy jatkuvasti

Tällä hetkellä Suvi ideoi uutta alakerran 150 neliön tapahtumatiloihin yhdessä Tiia Lavikaisen kanssa, joka on Barber Cavessa tuolivuokralaisena. Alakerrassa on järjestetty mm. viskitasting-tilaisuus ja syksyllä oma joogaryhmä jatkaa toimintaansa. Suvi kannustaa tekemään rohkeasti omannäköistä liiketoimintaa.

– Olemme molemmat Tiian kanssa tällaisia räväköitä ADHD-naisia, joiden persoona taatusti näkyy toiminnassa. Jos yrittäisin pitää liikeideani täysin samanlaisena, se tuntuisi rajoittavalta ja ahdistavalta. Tämä liikeidea ei tule olemaan koskaan täysin valmis, Suvi sanoo.

Myös naiset ovat tervetulleita näiden energisten partureiden penkkiin!

Teksti: Satu Niiranen/Business Joensuu
Kuvat: Janne Voutilainen

START-valmennus on osa Grow with Joe –kasvuvalmennus-projektia, jota rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto, Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto ja Business Joensuu.