Kun Tuomo Kauranne perusti Arbonautia, ei firman ensisijaisena tavoitteena ollut kotimaanmarkkinoiden valloitus. Globaaliksi Arbonaut onkin kasvanut – niin liiketoiminnan, verkoston kuin henkilöstönkin osalta. Joensuu oli siten tietoinen – sekä epäilemättä oikea – valinta yrityksen sijaintipaikaksi.

Arbonautin toimitusjohtaja Tuomo Kauranteen mielestä Joensuun vahvaa metsäsektoria liputetaan – mutta ei vieläkään tarpeeksi. Muun muassa Luken ja Itä-Suomen yliopiston luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnan sekä Euroopan Metsäinstituutin koulutus ja tutkimustoiminta ja jo valmiiksi kansainvälinen alan yritysten ja organisaatioiden verkosto vakuuttivat Kauranteen 1990-luvun alussa siitä, että Joensuu on oikea paikka maailmanluokan liiketoiminnalle – varsinkin tällä toimialalla.

– Täällä on tavattoman osaavaa porukkaa ja metsäala ja sen toimijat ovat globaaleja jo valmiiksi. Siksi Joensuu tuntui luontevimmalta väylältä lähteä tekemään maailmanluokan liiketoimintaa tällä toimialalla, Kauranne toteaa.

Metsien kaukokartoitusteknologiaan erikoistunut yritys onkin kansainvälistynyt vauhdilla. Arbonautilla on jatkuvasti käynnissä globaaleja hankkeita – siten myös firman työntekijöitä löytyy niin Afrikasta, Amerikasta kuin Aasiastakin asti. Monikulttuurisuus näkyy kuitenkin myös firman päätoimipisteellä Joensuussa, jossa noin 40 hengen työporukastakin suomalaisia on vain puolet.

Joensuu on oikea paikka maailmanluokan liiketoiminnalle

– Meillä on töissä ihmisiä ympäri maailmaa, mutta toki myös Joensuussakin monikulttuurisuus näkyy. Meille tulee paljon ihmisiä töihin ja harjoittelijoiksi esimerkiksi yliopisto- ja Erasmus-vaihtojen kautta Itä-Suomen yliopiston ja Karelia-ammattikorkeakoulun lisäksi mm. Saksan Hampurin yliopistosta. Usein saattaa sitten käydä niin, että täältä löytyykin työpaikka, puoliso ja uusi koti. Työyhteisössämme on lukuisia tällaisia tarinoita, Kauranne kertoo.

Metsäalan osaajat ja yhteistyökumppanit löytyvät läheltä

Yliopiston metsätieteiden ja luonnontieteiden tiedekunnan tarjoama korkeatasoinen koulutus- ja tutkimustoiminta onkin varsinainen alan lahjakkuuksien kasvattamo ja siksi Arbonautille tärkeä rekrytointikanava.

– Täällä ei ole ollut vaikeaa löytää osaavia tekijöitä. Saan työhakemuksia liki päivittäin, Kauranne toteaa.

Yliopisto on ollut Arbonautille myös muilla tavoin tärkeä tukija ja yhteistyökumppani jo yrityksen perustamisesta lähtien. Arbonautin matkaa ovat tukeneet myös vahvasti TEKES sekä Tiedepuisto. Tällä hetkellä kumppaniverkosto on paljon tätäkin laajempi.

– EFI, Luke, yliopisto ja ammattikorkeakoulu – nämä neljä luovat toiminnallemme tärkeän tukiverkon. Lisäksi opastavaa apua saamme asiakkailtamme Metsähallitukselta, Metsäkeskukselta ja OTSO Metsäpalvelut Oy:ltä. Ja mikä parasta – nämä kaikki toimivat myös Joensuussa, Kauranne toteaa.

Teemat: Tarina