Vuoden 2016 pakolaismies. Menestyvä yrittäjä, jolla on lukuisia yhteiskunnallisia luottamustehtäviä ja sydän Joensuussa. Hän on Ali Giray, jonka Suomen Yrittäjät nimesi keväällä 2019 johtamaan valtakunnallista maahanmuuttajayrittäjien verkostoa.

Turkissa syntynyt Ali Giray oli 11-vuotias kurdi, kun hän tuli Suomeen perheen yhdistämisen kautta 1990-luvun alussa. Nuorukainen oppi nopeasti kielen ja tavat. Ravintola-alan yrittäjänä toimineen isänsä tulkkina hän oli mukana aina, kun piti selvitellä yritykseen liittyviä viranomaisasioita. Suomalaisen yhteiskunnan toiminnallisuudet, vastuut ja velvoitteet tulivat tutuiksi.

Girayn isä oli pizza-yrittäjä, ja poika seurasi isän jalanjälkiä. Ennen tuloaan Joensuuhun ja oman pizzerian perustamista hän oli ehtinyt opiskella kansainvälistä liiketaloutta Kouvolassa ja suorittaa siellä myös armeijan. Koulutus antoi kokonaan uudenlaisia valmiuksia ja mahdollisuuksia edetä elämässä. Koulutuksen tärkeyttä korosti myös Girayn isä – siitä koko kuusilapsinen Girayn sisarusparvi on isälle ikuisesti kiitollinen.

Tarve teki yrittäjän

Tradenomi Giray olisi hyvin voinut keskittyä kasvattamaan ravintolabisnestään, mutta puskaradio näytti mahtinsa.

– Se lähti pienestä toisten auttamisesta, vaivautumisesta, jolla oli lopulta suuri merkitys ihmisten elämässä, Giray muistelee tulkkauspalveluita tarjoavan Joensuun tulkkikeskus Arife Oy:n perustamisen syitä.

Maahanmuuttajilta tuli avunpyyntöjä monenlaisissa elämäntilanteissa – asiakirjojen ja lomakkeiden täyttöä, viranomaisasiointeja, lääkärikäyntejä. Giray huomasi nopeasti, että ilman kielitaitoa ja kulttuurin tuntemusta moni maahanmuuttaja oli tyhjän päällä. Maahanmuuttajien yhteisössä sana osaavasta miehestä kiiri.

Yhteisellä asialla

Ali Girayn mukaan Joensuu oli hyvä hänelle ja perheelleen heidän saavuttuaan, tänään Joensuu on kotipaikkana vieläkin parempi.

– Olen ylpeä voidessani kertoa, että olen joensuulainen. Tämä on yksi parhaita paikkoja ihmisen asua. Heti tultuani tapasin henkilöitä, jotka asenteellaan toivottivat minut tervetulleeksi. Olen voinut vahvasti kokea sen, että minä kuulun suomalaiseen yhteiskuntaan, jossa saan jakaa myös omia näkemyksiäni.

Niitä näkemyksiä Giraylla myös on. Hän on tehnyt hartiavoimin töitä sen eteen, että mahdollisimman moni maahanmuuttaja juurtuisi osaksi suomalaista yhteiskuntaa.

– Suomi ikääntyy, työntekijöitä tarvitaan monille aloille lisää. On tärkeätä auttaa tänne tulleita kouluttautumaan ja kehittämään itseään ja pääsemään työelämään. Onnistuminen edellyttää kulttuurituntemuksen lisäämistä.

Jankuttaminen tuotti tulosta

Ali Giraylla on monia luottamustehtäviä: hän on Pohjois-Karjalan maakuntahallituksen jäsen ja järjestöasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja. Hän on mukana Joensuun yrittäjien sekä Pohjois-Karjalan yrittäjien hallituksissa, Suomen Yrittäjien osaamisvaliokunnassa ja nyt myös valtakunnallisen maahanmuuttajayrittäjien verkoston puheenjohtaja.

Olen ylpeä voidessani kertoa, että olen joensuulainen

– Jaksoin jankuttaa maahanmuuttajayrittäjien tilanteesta. Suomalaisella yhteiskunnalla on valtavasti tietoa ja mahdollisuuksia liittyen yrittäjyyteen, mutta se tieto ei saavuta maahanmuuttajia. Apu jää saamatta, kun tietoa ei osata hakea. Kyse on ihan arkipäiväisistä yrittäjyyteen liittyvistä asioista, kuten verotuksesta, kirjanpidosta, työntekijöiden oikeuksista.

Monella maahan muuttaneella yrittäjällä ei ole mitään käsitystä demokratian toimintamalleista.

Maailman parantamista

Tietokirjailija ja startup-sijoittaja Kim Väisänen kirjoittaa Väärää yrittämistä -kirjassaan, että ”hyvät yrittäjät pyrkivät tekemään maailmasta tavalla tai toisella paremman paikan”. Tämä yrittäjyyden motiivi sopii täydellisesti Ali Girayn perustamaan tulkkikeskukseen. Se sopii loistavasti myös Girayn uudempaan yritykseen Youpretiin. Myös Youpret syntyi tarpeesta tehdä tulkkauksesta hätätilanteessa nopeasti saatavaa, laadukasta ja kustannustehokasta. Giray kumppaneineen osallistui tekoälyä hyödyntävällä sovelluksellaan Leijonan luola -ohjelmaan. Siinä joukko sijoittajia arvioi esiteltyjä bisnesideoita sijoittamismielessä. Youpretin bisnesideaan uskoi myös sijoittajaleijona Kim Väisänen, joka sijoitti firmaan 50 000 euroa.

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä-Ässä