Nuori, energinen, myyntihenkinen tyyppi, jolla on tuoda uutta näkökulmaa ja tuoreimmat opit mukanaan. Näillä kriteereillä kehitysjohtaja Jarno Verso etsi lisävahvistusta PAL Finlandin myyntitehtäviin. Kun Simo Kettunen käveli ovesta sisään, mestari tunsi kohdanneensa oikean kisällin.

Aloitetaan A:sta – Albiosta. Albio on mittari, jolla voidaan mitata alkoholipitoisuus suoraan potilaan verestä. Albio on PAL Finlandin ensimmäinen oma tuote, patentoitu verialkoholitesti. Mittari pohjautuu elektrokemialliseen reaktioon ja sen mittaamiseen. Samaista teknologiaa hyödynnetään muun muassa verensokerimittareissa.

Alkusysäys tuotteen kehittämiseen lähti Jarno Verson sisaren Riikka Pyhäluodon kysymyksestä. Ensihoidon esimiestehtävissä työskennellyt Pyhäluoto kaipasi hoitotyön kriittisiin ensihetkiin luotettavaa ja nopeaa tapaa tutkia potilaan veren alkoholipitoisuus. Nopeasti saatavalla tiedolla on ratkaiseva vaikutus siihen, millaisiin hoitotoimiin akuutissa tilanteessa on viisainta ryhtyä.

– Etsimme, kartoitimme, kyselimme. Lopputulema oli se, että kyseisenlaista testimenetelmää ei löytynyt mistään, terveysteknologian konsulttina Kuopiossa tuolloin työskennellyt Jarno Verso taustoittaa.

Selvittelytyö osoitti, että verialkoholitestille olisi kysyntää. Nopeudessa, luotettavuudessa ja myös kustannusmielessä testi päihittää perinteiset keinot – potilaan hengityksen haistelun, aikaa vievän ja kustannuksiltaan moninkertaisen laboratoriotestauksen ja sylkitestin. Avun tarpeessa oleva potilas ei läheskään aina ole siinä kunnossa, että pystyisi puhallutusmittaukseen. Albio kertoo tuloksen sekunneissa.

B niin kuin bisnes

Vuonna 2014 Riikka Pyhäluoto, hänen medical-alalla työskennellyt isänsä Ilkka Vartiainen sekä kuopiolainen sarjayrittäjä Kari Kolehmainen perustivat PAL Finland Oy:n. Jarno Verson luotsaamana tuotekehitys eteni, verkostoja luotiin ja usko vahvistui – yhtiöllä oli näpeissään lupaava kansainvälinen bisnes.

– Resurssit olivat alussa pienet. Tutkimustyössä olivat apuna VTT ja Itä-Suomen yliopisto. Yhteistyökumppaniksi tuli myös diagnostisia testejä kehittävä ja valmistava siilinjärveläinen Reagena Oy.

Vuonna 2016 PAL Finland pystytti esittelyständinsä EMS World Expo -messuille Kööpenhaminaan. Iso kansainvälinen messutapahtuma – ensihoidon ammattilaisia, lääkäreitä, sellaista mediheliporukkaa, muotoilee Verso.

– Siinä me olimme, kahden luentosalin välisessä tilassa. Ohi kulki paljon ihmisiä, jotka onnistuimme pysäyttämään Albion yksinkertaisella tuotelupauksella. Porukka ihmetteli, että pitääkö todellakin paikkansa, että tällainen tuote on tulossa.

Messuesiintymisen jälkeisenä päivänä puhelimet alkoivat soida. Lääkintälaitteiden edustajat ympäri maailmaa tarjoutuivat kilvan Albion edustajiksi. Täysosuma PAL Finlandille – nyt yhtiöllä on valmiina kattava jälleenmyyjäverkosto Euroopassa ja edustajia myös Etelä-Amerikassa ja Aasiassa.

C niin kuin Covid-19

Samaan aikaan kun Albion tuotekehitystä ja testausta viimeisteltiin yhteistyökumppanin kanssa Taiwanissa, maailma myllertyi. Covid-19, koronavirus oli totisinta totta. Hetkessä oli syntynyt pulaa suojavarusteista – hengityssuojaimista, suojapuvuista, käsineistä. PAL Finlandille kriisi merkitsi kasvun mahdollisuutta.

– Meillä oli hyvät kontaktit Aasiaan. Pystyimme ripeästi vastaamaan suomalaisten sairaanhoitopiirien suojavarustekysyntään.

Koronakohina sai ikävälläkin tavalla monenlaisen bisneksen laukalle. PAL Finlandissa liikkeellä oltiin vallan toisenlaisella agendalla.

– Meidän tulokulmamme suojavarustekaupassa on ennen muuta auttaa, olla mukana ylläpitämässä terveydenhuolloin kykyä toimia. Organisaatiomme on pieni, kulut vähäiset. Siksi olemme voineet tarjota tarpeeseen laadukkaita suojavarusteita maltillisin kattein.

Kisällistä myyntitykiksi

Keväällä 2020 PAL Finlandin kotipaikka siirtyi Kuopiosta Joensuuhun. Hallinnollinen toimipiste on edelleen myös Kuopiossa. Muutaman vuoden Josekissa ja sittemmin Business Joensuussa työskennellyt Verso puolestaan siirtyi kokonaan PALin kehitysjohtajaksi keväällä. Yritys oli tullut vaiheeseen, jossa tuotekehityspainotuksesta siirrytään vahvasti myyntiin.

– Sen verran pieni firma vielä on, ettei uskallusta perinteiseen rekrytointiin ollut. Tiesin mestari-kisällikoulutuksesta, se tuntui meille sopivalta toimintamallilta.

Joensuulainen Simo Kettunen avasi PAL Finlandin toimiston oven Joensuun Tiedepuistossa keväällä. Viittä vaille valmis tradenomi BBA tuli mittailemaan uuden toimiston mainosteippauksia.

– Simon olin kohdannut aiemmin Spark Joensuussa, joka on yrittäjyyden ja opiskelun kohtaamispaikka. Tiesin hänen osaamisensa. Siinä mittailujen lomassa kerroin, että rekrytarvetta on näköpiirissä. Ja niin kävi, että vähän myöhemmin Simo otti itse yhteyttä. Sovittiin tapaaminen, keskusteltiin ja tässä ollaan nyt jo elokuun alkupuolelta lähtien tehty töitä samassa toimistossa, Jarno Verso iloitsee.

Tahollaan iloitsee myös Kettunen, joka on päässyt kiinni koulutustaan vastaaviin kansainvälisiin haasteisiin.

– Tarkoitus on saada myynti rullaamaan! Pääpaino on toistaiseksi ollut kotimaassa ja tarvikemyynnissä. Jatkossa aion antaa panosta myös mahdollisten uusien myyntituotteiden kartoittamiseen. Koen tämän työn innostavaksi, arvomaailmaani hyvin sopivaksi. Kyse on ihmisten auttamisesta, Simo Kettunen kiteyttää.

Kettusen viittaus tuotevalikoiman kasvattamiseen on yksi PAL Finlandin kasvusuunnista. Oma lippulaivatuote Albio on tarkoitus saada markkinoille vielä kuluvan vuoden aikana. Juuri nyt on lopputestausten aika. Koronan myötä kasvanut suojatarvikemyynti pysyy valikoimissa sekin.

– Olemme kartoittaneet muun muassa uusia ja entistä parempia kannettavia ventilaattoreita ja muita diagnostisia laitteita. Meitä kiinnostavat innovatiiviset laitteet, jotka helpottavat työtä ensihoidossa ja päivystyksessä. Toki tavoitteena on jatkossa kehittää myös uusia omia tuotteita.

”Tiesin mestari-kisällikoulutuksesta, se tuntui meille sopivalta toimintamallilta”

FAKTA: Mestari-kisällikoulutus

  • Vahva osaamistuki omistajanvaihdostilanteissa
  • Toimii myös, kun työnhakija etsii töitä ja yritys osaavaa työvoimaa
  • Kesto 10-100 päivää, määritellään jakson alussa tavoitteiden mukaan
  • Business Joensuun yritysasiantuntijan tuki ja apu käytännön asioista lähtien
  • Toteutuskumppaneina Euroopan sosiaalirahasto ESR, Etelä-Savon ELY-keskus, Riveria ja Pohjois-Karjalan TE-toimisto
  • Mestari-kisällikoulutus 30.9. 2020 saakka – tartu tilaisuuteen NYT!
  • Lisätietoja: yritysasiantuntija Satu-Minna Piiroinen, Business Joensuu Oy, 0400 287 787

Haluatko lisätietoja? Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä!

 

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä Ässä Oy

Kuvat: Jarno Artika